Burákové máslo a buráky

1. prosince 2013 v 19:39 | Slečna A. |  Recepty
Ták, dneska jsem si řekla, že vám nemusím furt psát jen jak žeru nežeru a cvičím necvičím, ale můžu napsat třeba taky něco užitečného :)
Jen pro info, dlabala jsem vcelku pěkně, až na šáteček z listového těsta co upekl tatínek dopoledne. Cvičila jsem taky pěkně a hlavně jsem včera tancovala jako drak. Ale váha mě moc nepotěšila, beru zpět těch 76 kilo a na vědomost se dává, že úbytek tohoto týdne byl pouze půl kila, čili 76,5 kila. Není se čemu divit, neměla jsem pohyb 2 dny, byla jsem nemocná, bylo mi zle. Teď to bude lepší, zítra opět na bazén! :)

Tak, ale teď k tomu burákovému máslu!!
Už dlouho jsem se chystala udělat si domácí burákové máslo. A dneska jsem se odhodlala.

Co potřebujete? Buráky.
Nic víc, nic míň. Ovšem, někde jsem našla, že přidat na 200 g buráků lžičku cukru, lžičku soli a lžičku oleje, ale není to nutné. Já použila pouze špetku soli a špetku cukru. Naházela do mixéru a mixovala a mixovala jako o život! :) Dejte si pozor, ten můj mixér po chvíli začal pěkně smrdět a hřát. Tak ať si to nezavaříte :D Já jen doufám, že fungovat bude. No a mixujte tak dlouho, dokud z toho prostě nemáte tekutou kaši :)

Tak a teď. K čemu že jsou dobré buráky? :))
  • Obsahují více živin než kterákoliv potravina živočišného druhu.
  • Obsahují vysoké množství sacharidů, proteinů a tuků, dále vitamíny B1, C, E, vápník, draslík, hořčík...
  • Dodávají tělu esenciální aminokyseliny.
  • Dobré při tvorbě pokožky, nervové tkáně, zlepšování imunitního systému a srdečního metabolismu.
  • Obsahuje niacin - dobrý při trávení tuků a sacharidů.
  • Obsahují železo, zdrojem stopových prvků (zinek, měď, mangan).
  • Zlepšují krevní oběh.
Pozor ale, nesmíme jich sníst moc, právě pro vysoký obsah tuků a sacharidů :) Já doporučuju lžičku másla dopoledne, nebo hrstku buráků a myslím, že vám bude fajn :))
Navíc jsem se dočetla, že pražené jsou lepší, syrové jsou totiž hůře stravitelné.
Pokud se chcete dočíst více, nebo vědět, kde jsem čerpala, odkaz najdete zde.
Krásný den a dobrou chuť! :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Amebix Amebix | Web | 1. prosince 2013 v 20:09 | Reagovat

V čem jsi ty buráky dělala? Máme doma takový starý robot a mamka říkala, že by to v pohodě šlo. Ale kámoška na to šla kdysi tyčovým mixérem a odrovnala ho. :-D
To jsi mě potěšila, že jsi taky nic nezrobila. ;-D Takže dojíždíš? :-D Z jakého kraje? :-D
Úbytek to je i tak super. Já se zvážím v týdnu před menstruací, a jestli bude váha vyšší, nevlezu na ní víc než týden. :-D Ale s fotkama jsem spokojená, takže bych se moc nehroutila (snad). ;-P

2 Ko Ky Ko Ky | Web | 1. prosince 2013 v 20:27 | Reagovat

jj,určitě si něco vymysli,stojí to za to :)
díky moc za palce ;)

3 Ko Ky Ko Ky | Web | 1. prosince 2013 v 20:28 | Reagovat

je to moc chutné,ale já toto moc nemusím :/

4 Ko Ky Ko Ky | Web | 1. prosince 2013 v 20:37 | Reagovat

tak si je klidně vylep,já některé mám na ploše noťasu a některé jako tapetu na mobilu :)

5 Amebix Amebix | Web | 1. prosince 2013 v 20:38 | Reagovat

Ťuky, ťuk. :-D
Nejsem místní, jsem přesně na půli cesty mezi Ostravou a Olomoucí. :-) Pokud je to Morava, pořád je to blízko. :-D (Jestli je to Pálava, pozveš mě na prázdniny? ♥ :-D)
Já to s tím naším mixérem co nejdřív zkusím, domácí máslo jsem ještě nedělala! :-O Láká mě i kokosové. na vlašáky jsem asi alergická, štípe mě po nich jazyk, tak se jim vyhýbám (ale to alergo by to chtělo :-D).

6 Estella Estella | Web | 1. prosince 2013 v 21:20 | Reagovat

Jojo, taky jsem teď ten "recept" někde viděla. Dobrý tip, jen nechápu, proč tam ještě někdo přidává olej. :) Jinak tvůj tatínek peče šátečky? To je pěkné, ten můj umí tak maximálně kafe. :)

7 skinny-anima skinny-anima | Web | 2. prosince 2013 v 9:49 | Reagovat

ahoooj :) som nazad... už ten blog ako tak fungujee :)

8 Susane S. Susane S. | Web | 2. prosince 2013 v 10:06 | Reagovat

Mňam mňam buráky :3

9 femme-mince femme-mince | Web | 2. prosince 2013 v 12:37 | Reagovat

Hlavně, že už je ti lépe. Na to, že jsi necvičila sis váhu pěkně udržela :-) A díky za recept... na tohle máslo už se něakou dobu chystám :-)

10 Andy Andy | Web | 2. prosince 2013 v 14:13 | Reagovat

Tak to budu muset zkusit, zní to dobře :)
Já byla na plavání včera :D

11 skinny-anima skinny-anima | Web | 3. prosince 2013 v 11:29 | Reagovat

Dnes ráno som sa na váhu postavila :) isto vaha kolísala za posledné 3 týždne od váženia.. ale padlo 1,3kg

12 Divine Divine | Web | 3. prosince 2013 v 15:41 | Reagovat

Já se tomu burákovýmu máslu furt snažim přijít na chuť, ale to nejde prostě.. :D brrr

Jinak je vtipný jaksi všichni myslej že mam ve dvaadvaceti dvě děti no.. :D Ale tak chápu že je to matoucí. Já jim řikam "moje děti" :D

13 Zítra Zítra | Web | 4. prosince 2013 v 0:52 | Reagovat

Tak arašídové máslo bych si netroufla, má slabá vůle hatí veškeré mé plány...ale obdivuji tvé kuchařské umění. Fíha, brzy už bude 10kilo dole!

14 Sud Sud | Web | 4. prosince 2013 v 15:11 | Reagovat

Jaký máš mixér? My doma totiž nic takového nemáme a já nacházím plno receptů, kde je takový nějaký mixér třeba. Tak si chci nějaký pořídit, ale VŮBEC se v tom nevyznám.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama